Vragen? Bel: 0528 82 00 50

Mark C Hoogenboom over Smart Industry & ERP

Mark C Hoogenboom over Smart Industry & ERP

Mark C Hoogenboom is als adviseur verbonden aan Syntri ERP. Mark is actief als ICT Architect, leraar en schrijver, maar Smart Industry is zijn echte grote passie. Hoe is deze passie voor Smart Industry ontstaan? Hoe ziet hij de rol van ERP binnen Smart Industry en hoe smart werkt Mark zelf? En wat heeft Mark met het getal 42? Kortom: hoogtijd voor een nadere introductie van Mark C Hoogenboom.

Mark kun je beschrijven wat jouw huidige rollen zijn?

Naast ICT Architect, leraar ICT op de Hanzehogeschool en schrijver van boeken, artikelen en blogs ben ik vaak en graag actief als Workshop Facilitator. Ik vind het boeiend om groepen tot resultaten en keuzes te laten komen. Verder ben ik ontwikkelaar en begeleider van ervaringslessen in de Leuke School en mede-oprichter van het wijkbedrijf OosterparkBOOM. Als adviseur van Syntri ERP adviseer ik gevraagd en ongevraagd over het beleid en ontwikkelingen op het gebied van het ERP en Smart Industry.

Hoe gaan in jouw visie Smart Industry en ERP samen?

Als je mee wilt doen in de Smart Industry omgeving heb je gegevens nodig. Soms heel veel en dat is dan Big Data. Dat sla je op in een big data store en daar ga je dan met analysetools op los. De uitkomsten die je krijgt, dat zijn inzichten die je ergens vast zult leggen. Dat kan in jouw ERP software. Want het gaat over klanten, of het gaat over processen, of het gaat over producten, tussenproducten, grondstoffen of wat ook maar.
Daarnaast – eigenlijk veel belangrijker – ga je ‘informatie’ zien als een cruciale grondstof voor de producten en diensten die jij levert of kunt gaan leveren. Dan werkt jouw ERP systeem als een IRP systeem: Information Resource Planning, iets waar je hartstikke goed in moet worden als Smart Industry.

Je hebt onlangs gesproken op het Smart Industry Seminar, wat is jouw passie voor Smart Industry?

Smart Industry valt exact in het aspect van Industry 4.0, de aankomende industriële revolutie. En dergelijke ontwikkelingen, die alles anders maken en waarvan veel nog niet duidelijk is, die leveren prachtige puzzels op om op te gaan lossen. Lastige puzzels want ze zijn complex, maar het zit in de aard van puzzels dat ze opgelost willen worden. Daar zijn ze voor. Met name hou ik me bezig met hoe je zelf als bedrijf, als MKB-er, een Industry 4.0 speler kunt worden. Want die puzzel oplossen is vooral doen en dan alleen wat nut en rendement heeft. Daar ben ik van.

Waar lopen bedrijven tegenaan als het gaat om Smart Industry?

Kortdurend heb je misschien last van begrijpen wat erbij komt kijken, want Big Data, sensoren, IoT, AI en Industry 4.0 zijn allemaal containerbegrippen die je een plek moet geven. Maar vlak nadat je dit voldoende begrepen hebt, komt de vraag ‘Hoe?’ langs. Hoe doe je mee, hoe groei je als MKB-bedrijf naar een Smart Industry, hoe pak je big data aan, welke big data heb ik eigenlijk al en hoe analyseer ik daar dan wat nuttigs uit. Die hoe-vraag is nu de grootste hobbel. Daarom ben ik bezig met een handleiding voor het worden van een Smart Industry. Niet alleen, maar met een groep mensen die zelf zo’n smart industryspeler willen worden.

Wat zijn jouw eigen ambities binnen Smart Industry?

Meehelpen bedrijven laten groeien naar het Smart Industry segment. Dat je in jouw huidige onderneming allerlei sensoren toevoegt en uitleest waarmee je jouw eigen big data opwekt. Daarmee dan jouw eigen processen ingrijpend in kwaliteit laat toenemen. Maar dat is het eerste onderdeel. Het tweede onderdeel is met een groepje ondernemers komen tot een Smart Industry samenwerking, waarbij de data van elke onderneming de grondstof wordt voor producten en diensten in de samenwerking. Waarmee je dan iets levert wat elk van de samenwerkende ondernemingen in z’n eentje nooit voor elkaar had kunnen krijgen. Want dat is de kern van groeien naar een Smart Industry: samen, als optelsom van de krachtige kwaliteiten van elk van de onderdelen.

Gezien jouw drukke agenda: hoe smart werk jij zelf?

Smart in mijn vak betekent veel disciplines volgen en kijken hoe je kennis en informatie uit het ene kunt gebruiken in het andere. Het zien van synergie waar die niet nodig lijkt of niet mogelijk blijkt is exact mijn vak. Waarbij ik gereedschap heb om keuzes te maken in ogenschijnlijk bovenmatig complexe situaties. Voor nu betekent dat actief op zoek naar partijen die de onderdelen kunnen zijn van een smart initiatief dat ik wel kan bedenken, maar niet zelf kan realiseren. Plus daarbij het proces te ontwikkelen hoe je dan die partijen elkaar laat ontdekken, toetsen en tot een samenwerking laat komen.

Handige tip daarbij is: zoek partijen uit die anders zijn dan jij. Je wilt met ze samenwerken niet omdat je ze zo aardig vindt, maar omdat ze dingen kunnen die jij niet kan. Terwijl je tegelijkertijd als criterium hanteert: passen die partijen qua grondhouding wel bij mij? Hebben we wel gemeenschappelijke waarden die ons zullen binden? Want om ‘Part of Smart’ te kunnen zijn, zoek je andere ondernemers die complementair aan jou zijn, maar die belangrijke kernwaarden van jou zelf ook bezitten.

Heb je naast je werk nog vrije tijd?

Jazeker, en die benut ik volop. Sterren en het universum boeien mij enorm, een oneindige ruimte waarin we maar blijven ontdekken. Zo fascinerend! Mede door de technologische mogelijkheden ben ik ook erg nieuwsgierig welke richting we kiezen als individu en als samenleving en hoe dat weer samenkomt. Mijn favoriete boek? The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy en waarom 42 het exacte antwoord is op elke vage vraag. Het boek geniet enorme bekendheid binnen de IT gemeenschap. De populariteit van dit boek maakt dat het antwoord 42 op de meest vreemde plekken opduikt, zoals in veel programmeervoorbeelden en handleidingen. Toets de vraag ‘What is The Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything’ maar eens in binnen Google!

Meer informatie: www.rk.nl

Weten hoe wij de vertaalslag voor
jouw bedrijf kunnen maken?

Bij Syntri ERP werken nuchtere, enthousiaste en doelgerichte ontwikkelaars die de doorvertaling kunnen maken van jouw behoefte naar slimme oplossingen. Zodat jij je kunt richten op jouw organisatie en doelen. Nieuwsgierig geworden? Onze vertalers helpen je graag!