Vragen? Bel: 0528 82 00 50

Voorwaarts! Smart Industry is de route te gaan voor onze maakindustrie

Smart Industry, we hebben het er meer en meer over. Voor de één “ver van mijn bed show”, voor de ander een concrete uitdaging. Dat laatste ook voor Wim Oostra (directeur-eigenaar van Laserworx) en Boudewijn van Die (samen met zijn broer Peter directeur-eigenaar van VCN mass turning), beide gevestigd in het Groningse Leek. Zij zetten concrete stappen naar een verdergaande gedigitaliseerde en geautomatiseerde productieomgeving. Een gesprek over hun visie en concrete aanpak.

Smart industry, wat betekent zo’n slim bedrijf voor jullie en hoe ontwikkel je je daar naar toe?

Boudewijn begint direct: “Alles draait om data. Die data geeft realtime inzicht in alle facetten van je bedrijf en je proces: capaciteit, productiestatus, productlocatie, medewerkers, machinestatus, kosten, voorraden, levertijden, leverzekerheid, kwaliteit, leveranciers, etc.. Als je ERP systeem in de basis goed is ingericht, dan weet je natuurlijk al heel veel over je dagelijkse processen. Maar niet genoeg. Je wilt meer weten, je hebt behoefte aan steeds meer informatie. Niet om allemaal zelf handmatig te beoordelen, wel om automatisch signalen te krijgen van processen die niet goed (dreigen te) gaan en ingrijpen vereisen.”

Wim Oostra

Wim vult aan: “Smart industry is voor mij ook de grote industriële revolutie waarmee we werk dat we in goedkope-lonen-landen hebben uitbesteed weer terug gaan halen. De factor mens blijft weliswaar essentieel maar neemt als factor in het totale productieproces flink af. Dat gekoppeld aan een hogere kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en klanttevredenheid en als resultaat minder afval en faal- en transportkosten maakt de concurrentie met die lage-lonen-landen rendabel. ”

Beide heren denken veel na over hoe hun bedrijf er over 5 jaar uit moet zien. De wijze waarop ze hun bedrijf slimmer willen maken verschilt overigens wel. Boudewijn: “Bij VCN mass turning staan 50 CNC machines 24/7 te draaien om grote series producten voor diverse klanten over de hele wereld te draaien. Eén calculatie, offerte en order kan jaren machinewerk opleveren. Ons belang om slimmer te worden ligt vooral bij het principe dat de operator bij ons niet langer de machine aanstuurt maar dat de machine de operator aanstuurt. De aansturing van de machine gaat (straks) digitaal vanuit het ERP systeem en de operator grijpt alleen in als de machine in de workflow van het ERP aangeeft dat dat nodig is. We hebben dus steeds meer informatie van onze machines nodig. Maintenance on demand!”

ERP als goede basis zei je net?

Boudewijn: “Voor mij ligt een goed werkend ERP systeem aan de basis van het proces naar smart industry. Met je ERP kun je al je processen faciliteren en inzicht krijgen in de status van de voortgang van die processen. Als je ERP en je bedrijf goed matchen kun je al aardig leverbetrouwbaar kwaliteit leveren.  Belangrijk is ook dat je ERP een goede API heeft waarmee je gemakkelijk kunt koppelen met andere softwarepakketten en systemen/machines. Die basis van ERP en API geldt voor iedere ondernemer die zijn bedrijf serieus wil doorontwikkelen naar de slimme fabriek van de toekomst. Daarom investeren wij nu in een nieuw ERP pakket van Syntri ERP. Wij willen die basis beter hebben dan we hadden.”

Zijn er op weg naar slimmere productie ook hobbels?

Wim: “Jazeker. Ons proces van slimmer calculeren is een proces waarbij naast Laserworx drie leveranciers betrokken zijn. Iedereen wil graag, maar het kost best wat energie om portal, ERP en machine met elkaar te laten praten. En wie heeft in dat proces de regie? Gelukkig heeft Syntri ERP die rol gepakt maar hier hebben we gezamenlijk nog wel wat te leren. Daarnaast, je kunt als machineleverancier niet zomaar eenzijdig veranderingen in je API aanbrengen en afdwingen waardoor het geheel niet meer werkt. Dus continue afstemming is nodig bij veranderingen. Ook dat is een leerproces.”

Boudewijn van Die

En naast hobbels ook risico’s?

Boudewijn: “ Je bent als ondernemer wel steeds meer afhankelijk van hetgeen je leveranciers leveren. Hun dienstverlening raakt de kern van jouw bedrijfsvoering en daarmee jouw portemonnee. Het is belangrijk hier van te voren goed over te praten en afspraken te maken. En het proces in kleine stappen uit te voeren. Telkens kleine successen die je borgt, niet alles in één keer. Een ander risico vind ik de complexiteit.  Procesmatig snap ik het wel, maar wat er onder de motorkap allemaal geregeld wordt is steeds moeilijker te bevatten. Ik ben er overigens wel van overtuigd dat de winst van de vooruitgang groter is dan de kosten van de hobbels en de risico’s.”

Zou je andere ondernemers de gang naar slimmer werken aanbevelen?

Beide mannen in koor: “Jazeker.” En Wim sluit af: “Ook al hebben we met elkaar nog het nodige te leren, wachten is geen optie. Samen gaan we vooruit. En dat is nodig om in de toekomst ook een winstgevende sector te houden die de economie van Nederland draaiende houdt!”

Weten hoe wij de vertaalslag voor
jouw bedrijf kunnen maken?

Bij Syntri ERP werken nuchtere, enthousiaste en doelgerichte ontwikkelaars die de doorvertaling kunnen maken van jouw behoefte naar slimme oplossingen. Zodat jij je kunt richten op jouw organisatie en doelen. Nieuwsgierig geworden? Onze vertalers helpen je graag!