Vragen? Bel: 0528 82 00 50

De mogelijkheden van configure to order

We krijgen als ERP leverancier steeds vaker de vraag of wij ook CTO ondersteunen: Configure To Order. Dat doen wij zeker! 

Bij de inrichting van ERP systemen wordt vanouds vaak gekeken naar 4 typen inrichtingen: Engineer to Order (ETO), Make to Order (MTO), Assemble to Order (ATO) en Make to Stock (MTS). Daarbij draait het om de vraag tot hoever je je klant precies laat bepalen wat hij krijgt. Mag hij meedenken aan de tekentafel, zoals bij ETO, of kan hij slechts kiezen tussen rood en blauw, zoals bij MTS. De keuze voor één van de principes is niet alleen van grote invloed op kritische factoren als offertetijd, doorlooptijd, kostprijs en efficiëntie maar ook op de totale inrichting van je bedrijfsproces. Kort gezegd: hoe klantspecifieker het product, hoe duurder het is en hoe meer druk er zal ontstaan op zaken als planning, leverbetrouwbaarheid, kwaliteit en proces- en voorraadbeheersing.  

Er zijn overigens genoeg bedrijven die blijven ‘ETO-en’. Puur omdat er klanten zijn die dat willen en die daarvoor willen betalen. Uniciteit en het beschikken over voldoende financiële middelen zijn vaak drijfveren om een eenmalig aan de tekentafel ontworpen product te kopen. Maar ook een complexe nieuwe machine die innovatief is wordt ook vaak samen met de klant aan de tekentafel volledig klantspecifiek ontworpen. Maar als die machine in de praktijk een succes wordt komen er vast meer klanten die ook zo’n soort machine willen. Maar vaak net niet precies dezelfde…..

Nieuwe klanten komen met nieuwe specificaties die veelal variaties zijn op hetzelfde thema. Als fabrikant kun je dan iedere keer opnieuw naar de tekentafel gaan. Maar als je de verschillende specificaties vooraf vertaalt naar opties en onderdelen kun je elke volgende machine ook configureerbaar maken. De uiteindelijke machine wordt dan met de klant uit een veelheid aan opties en onderdelen samengesteld en voldoet daarmee aan de specifieke wensen van de klant. En hoe meer opties er zijn, hoe unieker de machine wordt, ook al blijft hij in de basis standaard. 

Vergelijk deze manier van configureren met de kubus van Rubic. Iedereen kent hem. Er zijn maar 26 blokjes met elk één, twee of drie kleuren. Pure standaard. Toch levert deze kubus maar liefst ca. 43 triljoen mogelijke unieke combinaties op. Dat aantal zal hopelijk niet je doel zijn, maar het illustreert wel hoe je met een beperkt aantal standaard opties een wereld aan specifieke mogelijkheden kunt creëren zonder maatwerk. 

Het grote voordeel van deze werkwijze is dat de fabrikant de klant een veelheid aan standaard opties kan bieden waaruit de klant zelf kan kiezen. Al die opties zijn vooraf bedacht en uitgetekend, doorgerekend en veelal al seriematig geproduceerd. De fabrikant heeft bepaald welke combinaties van opties wel kunnen en welke niet. Wat niet kan krijgt de klant niet te zien. Van alle (samenhangende) opties zijn de productietijd, benodigde productiecapaciteit en materiaalbehoefte (inkoop, uitbesteding of voorraad) bekend. Vanuit alles wat al bekend is kan de fabrikant zijn klant vooraf informeren hoe duur de machine wordt en wat de levertijd wordt. Met een zekerder financieel resultaat als resultante. Probeer dit alles maar eens bij een volledig ETO op maat gemaakte machine!

Voor Syntri is dit overigens allemaal niet zo spannend. De stuklijst blijft de basis waar de gehele machine in onderdelen kan worden uitgewerkt. Per onderdeel is bekend hoelang de productietijd is, wat de kwaliteitseisen zijn, hoe groot de voorraadpositie is, waar het uit te besteden is, etc. Omdat de stuklijst samenhangt met inkoop, uitbesteding, machinecapaciteit en beschikbaarheid van medewerkers kan de planning het productieproces precies uittekenen. Omdat de parameters in het proces gestandaardiseerd zijn is de output kwaliteit zeker. 

Bijkomend voordeel is ook dat het salesproces veel eenvoudiger wordt. Het kiezen uit een aantal voorgedefinieerde opties is voor een klant eenvoudiger dan het aan de tekentafel bedenken wat hij nou precies wil. De klant weet eerder wat hij wil, wat hij krijgt, wanneer hij het krijgt en wat het kost. Een belangrijk hulpmiddel in dit salesproces is de productconfigurator. De eerder genoemde opties zijn hierin visueel voorgedefinieerd. Alle gemaakte keuzes worden direct zichtbaar op het scherm. Je bouwt als het ware met de keuzes die je maakt je machine op en ziet dat voor je gebeuren. Een productconfigurator gekoppeld aan het ERP systeem levert dan direct het voordeel dat als je uitgeconfigureerd bent je per ommegaande een offerte kunt krijgen. Alles is in het ERP immers al uitgewerkt en doorgerekend! 

Net als met ERP systemen is er in de markt een veelheid aan productconfiguratoren. Van generiek tot branchespecifiek, van omvangrijk tot eenvoudig. Syntri ERP heeft met de Rest-API functionaliteit de mogelijkheid om met in principe elke productconfigurator te koppelen. De combinatie van productconfigurator en Syntri kan voor u als CTO-ondernemer een belangrijke volgende stap zijn bij het op beheerste wijze realiseren van uw groeidoelstelling!

Meer weten? Neem gerust contact met ons op. We zijn bereikbaar op 0528-820050 of info@syntri.nl.

Weten hoe wij de vertaalslag voor
jouw bedrijf kunnen maken?

Bij Syntri ERP werken nuchtere, enthousiaste en doelgerichte ontwikkelaars die de doorvertaling kunnen maken van jouw behoefte naar slimme oplossingen. Zodat jij je kunt richten op jouw organisatie en doelen. Nieuwsgierig geworden? Onze vertalers helpen je graag!