• Gratis demo?
  • Volledige tour van het Syntri Dashboard?
  • Advies voor integratie in uw omgeving? 

Direct contact? Bel: 0528-820050

De mogelijkheden van configure to order

We krijgen als ERP leverancier steeds vaker de vraag of wij ook CTO ondersteunen: Configure To Order. Dat doen wij zeker!

Syntri’s ondersteuning voor Configure To Order (CTO)

In de steeds veranderende bedrijfswereld van vandaag is flexibiliteit een sleutel tot succes. Klanten verlangen meer dan ooit naar producten die op maat zijn gemaakt en voldoen aan hun specifieke behoeften. Een benadering die hier goed bij past, is Configure To Order (CTO). Steeds vaker krijgt Syntri, als ERP-leverancier, de vraag of ze CTO ondersteunen. Het antwoord is volmondig ja! Syntri begrijpt het belang van CTO en biedt de nodige functionaliteiten om bedrijven te helpen bij het implementeren van deze strategie.

Verschillende ERP Inrichtingen: ETO, MTO, ATO, en MTS

Bij de inrichting van ERP-systemen wordt traditioneel gekeken naar vier verschillende typen inrichtingen: Engineer to Order (ETO), Make to Order (MTO), Assemble to Order (ATO), en Make to Stock (MTS). Elk van deze inrichtingen heeft een unieke benadering als het gaat om het tegemoetkomen aan de klantbehoeften.

  • Engineer to Order (ETO): Bij ETO heeft de klant volledige vrijheid om het product vanaf de tekentafel te ontwerpen. Dit biedt maximale flexibiliteit maar kan leiden tot langere offerte- en doorlooptijden, hogere kosten en complexer voorraadbeheer.
  • Make to Order (MTO): MTO stelt klanten in staat om producten te bestellen op basis van bestaande ontwerpen, waarbij de productie pas begint nadat de bestelling is geplaatst. Dit vermindert de voorraadkosten maar kan nog steeds leiden tot langere doorlooptijden.
  • Assemble to Order (ATO): Bij ATO worden producten samengesteld uit vooraf gedefinieerde componenten en modules. Klanten hebben enige keuzevrijheid binnen deze modules, wat leidt tot kortere doorlooptijden en lagere kosten in vergelijking met ETO en MTO.
  • Make to Stock (MTS): MTS-producten worden op voorraad geproduceerd zonder specifieke klantorders. Dit zorgt voor snelle levering maar beperkt de aanpassingsmogelijkheden.

De Overgang naar configureerbare machines

Hoewel ETO in sommige gevallen nog steeds relevant is, is er een toenemende trend naar configureerbare machines. Nieuwe klanten komen vaak met specificaties die variaties zijn op bestaande producten. In plaats van elke keer een nieuw ontwerp te maken, kunnen fabrikanten deze specificaties vooraf vertalen naar opties en onderdelen. Hierdoor kunnen ze elke volgende machine configureerbaar maken, waarbij klanten kiezen uit een reeks opties en onderdelen om aan hun specifieke behoeften te voldoen.

De kracht van deze aanpak is vergelijkbaar met de Rubiks kubus. Hoewel de kubus slechts 26 blokjes met één, twee of drie kleuren heeft, biedt deze eenvoudige set van standaardopties maar liefst ca. 43 triljoen mogelijke unieke combinaties. Dit illustreert hoe je met een beperkt aantal standaardopties een schijnbaar oneindig aantal specifieke mogelijkheden kunt creëren zonder de noodzaak voor maatwerk.

Voordelen van gestandaardiseerde configuratie

Het grote voordeel van deze werkwijze is dat fabrikanten hun klanten een breed scala aan gestandaardiseerde opties kunnen bieden waaruit ze kunnen kiezen. Al deze opties zijn vooraf doordacht, berekend en vaak al seriematig geproduceerd. De fabrikant heeft al bepaald welke combinaties van opties mogelijk zijn en welke niet. Klanten worden alleen gepresenteerd met keuzes die binnen de technische en operationele mogelijkheden van het bedrijf vallen.

Van alle mogelijke combinaties zijn de productietijd, benodigde productiecapaciteit en materiaalbehoefte (inkoop, uitbesteding of voorraad) bekend. Hierdoor kan de fabrikant de klant vooraf informeren over de kosten en levertijden. Dit resulteert in een zekerder financieel resultaat in vergelijking met het ontwerpen van volledig op maat gemaakte machines in een ETO-aanpak.

Syntri’s rol in Configure To Order (CTO)

Voor Syntri is het ondersteunen van CTO niet alleen een mogelijkheid, maar ook een kerncompetentie. De stuklijst blijft de basis waarop de volledige machine in onderdelen kan worden uitgewerkt. Elk onderdeel heeft bekende productietijden, kwaliteitsnormen en voorraadposities. Daarnaast is het proces gestandaardiseerd en geoptimaliseerd, wat leidt tot een gegarandeerde kwaliteit van de output.

Een bijkomend voordeel is de vereenvoudiging van het verkoopproces. Klanten kunnen kiezen uit voorgedefinieerde opties via een visuele productconfigurator. Alle gemaakte keuzes worden direct weergegeven op het scherm, waardoor klanten hun machine kunnen samenstellen en direct een offerte kunnen ontvangen. Alles is al uitgewerkt en doorgerekend in het ERP-systeem.

Koppeling met productconfiguratoren via Syntri ERP

Er zijn verschillende productconfiguratoren op de markt, variërend van generiek tot branchespecifiek en van eenvoudig tot omvangrijk. Syntri ERP biedt de mogelijkheid om via de Rest-API functionaliteit te integreren met vrijwel elke productconfigurator. Deze combinatie van een productconfigurator en Syntri kan een cruciale volgende stap zijn voor CTO-ondernemers die streven naar gecontroleerde groei.

Meer informatie en contact

Wilt u meer weten over hoe Syntri u kan helpen bij het implementeren van CTO-strategieën in uw bedrijf? Neem gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken op 0528-820050 of via e-mail op info@syntri.nl. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het realiseren van uw groeidoelstellingen.

Efficiëntie met Syntri workflow en RPA

0 %

Tijdsbesparing

Minder loopbewegingen

0 %

Procesversnelling

Al uw werk in één scherm

0 %

Faalkostenreductie

Geautomatiseerde overdracht